powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Νο 2

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ συνάντηση πρακτόρων της Θεσσαλονίκης στο πρακτορείο του Νίκου Φαργκάνη. Είναι η δεύτερη τέτοια συνάντηση μέσα σε ένα μήνα. Αυτή τη φορά ήμασταν πολύ περισσότεροι επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πρακτόρων για τα τεκταινόμενα στον κλάδο μας. Πιστεύω ότι η προσέλευση εξέπληξε και τον ίδιο τον Φαργκάνη μια και οι τελευταίοι που ήρθαν δεν μπόρεσαν να βρουν θέση να καθίσουν στο ομολογουμένως ευρύχωρο πρακτορείο του και παρακολούθησαν τη συζήτηση όρθιοι.
Παρών, στην συνάντηση, ήταν και ο Στράτος ο Κοττάνης μέλος του Δ.Σ. του σωματείου νομών Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής συμβάλλοντας και αυτός σημαντικά στη συζήτηση.
Εντύπωση μου έκανε η παρουσία «επινοικιαστή» αδείας, μελλοντικού συναδέλφου δηλαδή, ο οποίος όχι μόνο παρευρέθηκε αλλά συμμετείχε ενεργά στην ανταλλαγή απόψεων συμβάλλοντας εποικοδομητικά στην όλη συζήτηση.
Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν:

Φορολόγηση των κερδών
Απαγόρευση καπνίσματος
Εγγυητικό κεφάλαιο στη ΔΕΗ για την είσπραξη λογαριασμών.
Η επικείμενη υπογραφή των συμβάσεων.
Η αποκλειστικότητα.
Το ξυστό
Οι λογαριασμοί του ΟΤΕ για την online
Η ετυμηγορία της επιτροπής ανταγωνισμού.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ.
Ο Νίκος ο Φαργκάνης μας ενημέρωσε ότι αύριο συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντίδρασή μας στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη συζητείται στη βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί.
Η αντίδραση ΟΛΩΝ των συναδέλφων ήταν εναντίον του μέτρου και υπέρ της στήριξης της ομοσπονδίας σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποιήσεων κι αν αποφασίσει.
Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές μια και προωθείται η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ μαζί με αντιπροσωπία πρακτόρων επισκέπτεται τη βουλή για ενημέρωση βουλευτών που συμμετέχουν στο α’ θερινό τμήμα της βουλής και θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Σχολιάστηκε πολύ αρνητικά η μεταπήδηση του πρώην Διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ και μέλος της επιτροπής ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ σε ΠΑΡΑΝΟΜΟ ανταγωνιστή του ΟΠΑΠ. Το ανήκουστο είναι ότι πριν την παραίτησή του είχε εισηγηθεί αρμοδίως στον υπουργό οικονομικών τα καταστροφικά μέτρα της φορολόγησης των κερδών από το πρώτο ΕΥΡΩ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν υπέρ της εξαίρεσης των πρακτορείων από το μέτρο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε μαγαζί καπνιστών ή μη καπνιστών χωρίς την εφαρμογή ειδικών (και πολυδάπανων) προδιαγραφών εξαερισμού εναμορνίζοντας το καθεστώς που ισχύει για τα πρακτορεία με αυτό των καζίνων αφού οι υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι συναφείς.
Υπήρξαν και φωνές που ζήτησαν να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του μέτρου μια και οι απώλειες που εμφανίζονται σήμερα, είναι σίγουρο ότι θα περιοριστούν. Σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο παρά την αρχική μείωση της τάξεως του 30%, υπήρξε τελικά περιορισμός αυτών των απωλειών στο 10-12% που ίσως με αλλαγές στο τρόπο διεξαγωγής του ΚΙΝΟ αντισταθμιστούν.
Όπως και να ‘χει πάντως ΟΛΟΙ συμφώνησαν πως πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα και δεν πρέπει να μας βρει ο χειμώνας με το σημερινό καθεστώς.
ΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ
Δυστυχώς οι οικονομικές ατασθαλίες συναδέλφων έχουν μηδενίσει το εγγυητικό κεφάλαιο στη ΔΕΗ για την είσπραξη λογαριασμών με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να απειλεί με αφαίρεση των σφραγίδων απ’ όλους. Το πιο πιθανό είναι να κληθούν όσοι εισπράττουν λογαριασμούς να συνεισφέρουν ποσό αναλογικά με τις εισπράξεις τους έτσι ώστε και συμπληρωθεί το εγγυητικό κεφάλαιο.
Είναι η τρίτη φορά που καλούμαστε να συμπληρώσουμε το εγγυητικό κεφάλαιο και αυτό ενόχλησε πολλούς. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την κατάχρηση κάποιων κακών συναδέλφων. Γι αυτό πρέπει να πάρει η ομοσπονδία μέτρα εναντίον τέτοιων συναδέλφων και να πιέσει τη ΔΕΗ να πραγματοποιεί ελέγχους για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων και να μην επαναπαύεται στην άντληση των καταχρόμενων ποσών από το εγγυητικό κεφάλαιο
ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΞΥΣΤΟ
Οι Φαργκάνης και Κοττάνης μας ενημέρωσαν για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων για τις εκλογές για το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ.
Από το σύνολο των παρευρισκομένων εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το κείμενο που παρουσίασε ο Κλωνάρης. Πεποίθηση όλων είναι ότι ο ΟΠΑΠ δεν μας θέλει συνεργάτες του στα μελλοντικά παιγνίδια και με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να αποσπάσει την συγκατάθεσή μας γι αυτό. Επίσης εκφράστηκε η απορία γιατί το ξυστό δεν διακινείται στους λαχειοπώλες μέσω των πρακτορείων έτσι ώστε να μην τεθεί και θέμα αποκλειστικότητας και να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση με το ηλεκτρονικό ξυστό που μπορεί να αποτελέσει κεκρόπορτα για την αποκλειστικότητα.
Ακούστηκε και η άποψη ότι η ψηφοφορία για την αποδοχή αυτού του κειμένου είναι άκυρη και απαιτείται η επικύρωσή του από άλλη Γ.Σ. αφού ως θέμα δεν υπήρχε στην ημερησία διάταξη και στις αρχαιρεσιακές Γ.Σ. δεν επιτρέπεται η συζήτηση άλλων θεμάτων πλην αυτών που αφορούν στις αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας.
ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ONLINE.
Εκφράστηκε η απογοήτευση ΟΛΩΝ για την συμμετοχή του ΟΠΑΠ μόνο κατά 35% ενώ επισημάνθηκε ότι η δέσμευση της ομοσπονδίας για επιβάρυνση ούτε ενός πρακτορείου με επιπλέον ποσό για τον ΟΤΕ αποδείχθηκε χωρίς αντίκρισμα.
Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
Ο ΟΠΑΠ ζήτησε γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού για την εμπορική σχέση που μπορεί να έχει με τα πρακτορεία της.
Η επιτροπή μας θεωρεί αποκλειστικούς αντιπροσώπους του ΟΠΑΠ και όχι ανεξάρτητους επιχειρηματίες – εμπόρους με ότι συνεπάγεται αυτό.
Οι περισσότεροι πράκτορες αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη αυτού του κειμένου.
Το κείμενο αυτής της γνωμοδότησης είναι πολύ δύσκολο στην κατανόησή του ακόμη και από νομικούς. Χρειάζεται γνωμοδότηση από εξειδικευμένο νομικό για να κατανοήσουμε την ουσία αυτής της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να ανιχνεύσουμε τις τυχόν παγίδες που μπορεί να κρύβει.
Πάντως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Η συγκέντρωση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα κάτι που έδειξε η παραμονή των περισσοτέρων και μετά την λήξη της. Δημιουργήθηκαν πηγαδάκια και συζητήσεις καπνιζόντων έξω από το μαγαζί και μη καπνιζόντων μέσα, που κράτησαν και μετά τα μεσάνυκτα.
Τέτοιες συγκεντρώσεις εκτός από την αξία τους για την πληροφόρηση που παρέχουν στους συναδέλφους, είναι χρήσιμες και για την σύσφιξη των σχέσεών μας και την ομοψυχία του κλάδου. Επιτέλους μπορούμε να βλέπουμε τον γείτονα πράκτορα σαν συναγωνιστή και όχι σαν αντίπαλο. Κάτι που καλλιεργήθηκε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε για να πάψει πια αυτό το φαινόμενο.
Έχουμε πολύ περισσότερα να κερδίσουμε ΜΑΖΙ από το να χάσουμε χώρια.Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Νίκο Φαργκάνη γι αυτές τις πρωτοβουλίες που ελπίζω να βρούν άξιους μιμητές.

2 σχόλια:

steve@mess είπε...

Mπραβο γι αυτην την συναντηση..
μακαρι να εχει αποτελεσματα αυριο για το φορολογικο..

Tasos είπε...

μπράβο σε όσους συμβάλουν στην ενημέρωση των πρακτόρων.