powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΣΤΟ

Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει εναντίον της αποκλειστικότητας ο κ. Χατζηεμμανουήλ θέτει διάφορα θέματα προς προβληματισμό.
Κατά τη γνώμη μου όλα αυτά είναι προσχηματικά.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ, στις αρχές του τρέχοντος έτους, πήρε εντολή από τους μετόχους, όπως αρέσκεται να λέει, να μας ξεφορτωθεί.
Μη φανταστείτε ότι του τηλεφώνησε κανένας θεσμικός επενδυτής από την Νέα Υόρκη ή το Τόκιο! Όχι. Ο Βασικός Μέτοχος του ΟΠΑΠ είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό και τον πρόεδρό του.
Αυτό είναι που έχει την πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις και ψηφίζει τις αποφάσεις για τα διάφορα θέματα.
One man show δηλαδή. Όλα τ’ άλλα είναι παραμύθια με τη Χιονάτη και την κακιά μάγισσα για παιδάκια του νηπιαγωγείου.
Ένα από αυτά τα θέματα είναι και το Ξυστό.
Όλοι γνωρίζουμε πως διακινήθηκε το ξυστό όταν κυκλοφορούσε.
Κατά τόπους χονδρέμποροι πωλούσαν το ξυστό τόσο σε πρακτορεία, όσο και σε λαχειοπώλες, ψιλικατζίδικα και σε όποιον τέλος πάντων ήθελε να το πουλήσει.
Σου λέει τώρα ο κ. Χατζηεμμανουήλ. Είναι δυνατόν να αναλάβει ο ΟΠΑΠ το (έντυπο) ξυστό και να περιορίσει το δίκτυο πωλήσεων μόνο στα πρακτορεία;
Επιχειρηματικά σίγουρα είναι καταστροφικό. Θα περιορίσει τους τζίρους του παιχνιδιού σημαντικά. Υπάρχει και το προηγούμενο της διακίνησης εκτός δικτύου ΟΠΑΠ, οπότε ψήθηκε ο πράκτορας. Άρχισε να προβληματίζεται.
Επομένως σου λέει ο κ. Χατζηεμμανουήλ κοντά στο Ξυστό αίρω την αποκλειστικότητα και για τα άλλα παιχνίδια που θα μπουν. Κι ας έχει προτείνει η ΠΟΕΠΠΠ να υπάρχει ρητώς εξαίρεση μόνο για το ξυστό την οποία ο ΟΠΑΠ απέρριψε. Και δυστυχώς σε αυτό του το συλλογισμό έχει βρει και συμμάχους ανάμεσά μας. Γιατί κάποιοι θα το διακινήσουν το ξυστό εκτός πρακτορείων. Κάποιοι χονδρέμποροι, πιθανόν μεγαλοπράκτορες, οι οποίοι θα κονομήσουν από την διακίνηση.
Τι θα μπορούσε να κάνει ο ΟΠΑΠ για να μην βγει το ξυστό εκτός δικτύου πρακτορείων;
Το ξυστό, εφόσον κυκλοφορήσει, θα διακινηθεί όπως και τα υπόλοιπα λαχεία, όπως είχε διακινηθεί και όταν κυκλοφορούσε.
Ο ανάδοχος θα πουλά σε χονδρέμπορους οι οποίοι έναντι μικρού ποσοστού 2-3% πωλούν σε λιανοπωλητές, πρακτορεία, λαχειοπώλες κ.λ.π. οι οποίοι πωλούν έναντι 10-12%.
Ο ΟΠΑΠ λοιπόν μπορεί εφόσον πάρει το Ξυστό, να το διακινήσει με τον ίδιο τρόπο.
Θα πουλά μόνο στα πρακτορεία παραχωρώντας του την προμήθεια του παιγνιδιού δηλαδή το 10-12%.
Όποιος άλλος θέλει να πουλήσει ξυστό θα προμηθεύεται από τα πρακτορεία. Κάποιοι πράκτορες θα θελήσουν να κάνουν χονδρική. Όπως γίνεται σήμερα με τα λαχεία. Σε αυτούς λοιπόν τους πράκτορες θα διατίθεται και η προμήθεια του χονδρέμπορα. Η προμήθεια δηλαδή θα ανεβαίνει βάση τζίρου. Θα ορισθούν κάποιες κλίμακες και όποιος τις πιάνει θα αμείβεται με το επιπλέον ποσοστό.
Έτσι η διακίνηση του Ξυστό δεν θα βγει έξω από το δίκτυο των σημερινών πρακτόρων. Τα σημεία πώλησης δεν θα περιοριστούν μόνο στα πρακτορεία, θα μπορούν να τα πουλάνε όλοι δηλαδή,
Όσοι από εμάς θέλουν να κάνουν χονδρική θα μπορούν παίρνοντας το επιπλέον ποσοστό.
Έτσι δεν τίθεται θέμα αποκλειστικότητας. Το παιχνίδι μπορεί να διακινηθεί σωστά, πιάνοντας τους τζίρους που μπορεί να κάνει.. Και η προμήθεια μένει στο σημερινό δίκτυο πρακτόρων.
Φυσικά όλα αυτά για την έντυπη μορφή του ξυστό.
Τυχόν ηλεκτρονικό ξυστό μόνο στα πρακτορεία.Είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να αποτελέσει μια βάση διαπραγμάτευσης και δεν θίγει καμία από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: