powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

Έγινε χθες η περίφημη συνάντηση των Δ.Σ. των σωματείων της Β. Ελλάδας με τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ. Εγκαινιάσθηκε δηλαδή η προσπάθεια του κ. Χατζηεμμανουήλ να υπογράψουμε το τέλος του επαγγέλματός μας.
Τις λεπτομέρειες της συνάντησης θα τις μάθετε και από αλλού. Άλλωστε σκοπός μου δεν είναι να περιγράψω τα γεγονότα. Σκοπός μου είναι να ερμηνεύσουμε την στάση και τις διαθέσεις του κ. Χατζηεμμανουήλ και των συνδικαλιστών μας.
Ας δούμε πρώτα την πλευρά Χατζηεμμανουήλ.
Κατ’ αρχήν να ομολογήσω κι εγώ, όπως και οι περισσότεροι που τον έχουν γνωρίσει, ότι μιλάμε για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο με πολύ ισχυρό νομικό υπόβαθρο και πολύ καλή γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται. Ένα άνθρωπο που έχει την δυνατότητα να επιχειρηματολογήσει υπέρ ή εναντίον οποιουδήποτε θέματος τεθεί.
Έναν άνθρωπο που όλοι θα θέλαμε να έχουμε γενικό διευθυντή στις επιχειρήσεις μας, αλλά και έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο όταν τον έχεις απέναντι.
Οι ικανότητές του αυτές όμως δεν μπορούν να αφαιρέσουν το δίκιο μας. Ούτε τον καθιστούν άτρωτο σε μια αντιπαράθεση. Είναι άνθρωπος και κάνει και λάθη. Κάνει και κακές επιλογές. Επομένως δεν είναι αήττητος.
Χθες λοιπόν έκανε μια σειρά από λάθη που τον εκθέτουν. Η αποφασιστικότητα του συνόλου, σχεδόν, των συναδέλφων τον εκνεύρισε, τον έκανε να χάσει τον έλεγχο και να μας δείξει και τα αδύνατα σημεία του.
Σε κάποια στιγμή λογομάχησε τόσο έντονα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΠΠ που αν δεν υπήρχαν ψύχραιμοι συνάδελφοι να επέμβουν, η κατάσταση θα γίνονταν ανεξέλεγκτη.
Οι κουβέντες που ανταλλάχθηκαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μηνύσεις.
Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε προέδρους.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ όμως ξέφυγε ακόμη περισσότερο.
Κάποια στιγμή εκσφενδόνισε την καρέκλα του, ευτυχώς προς τα πίσω, σε μια απόσταση 4-5 μέτρα αφήνοντας άφωνους τους πάντες.
Κάποια άλλη στιγμή ξήλωσε την κουρτίνα-παραβάν που καλύπτει το κάτω μέρος του τραπεζιού στο βήμα μιας τέτοιας συνάντησης αφήνοντας όλους να αναρωτιόνται τι προσπαθούσε να κάνει.
Κινήσεις ύψιστης αμηχανίας και ανεξέλεγκτου εκνευρισμού.
Αυτός ο άνθρωπος, εν μέρει, κρατάει τις τύχες μας στα χέρια του.
Από μας εξαρτάται αν θα τον αφήσουμε να διαλύσει τα μαγαζιά μας. Να θέσει σε κίνδυνο το ψωμί της οικογενείας μας.
Από την πλευρά μας τώρα.
Υπήρχαν στην αίθουσα γύρω στα 80 άτομα. Μεταξύ τους ο νυν και ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕΠΠΠ, η πλειοψηφία του προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ, και οι μισοί σχεδόν αντιπρόσωποί της.
Το σώμα έδειξε μια ομοψυχία και αποφασιστικότητα να υπερασπίσει τα δικαιώματά μας. Άλλοι στην προσπάθειά τους αυτή ήταν πιο εκδηλωτικοί, άλλοι πιο ψύχραιμοι και συγκρατημένοι.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών έθεσαν σαν στόχο την προάσπιση των δικαίων μας και την εξασφάλιση της επιβίωσης των μαγαζιών μας, ενώ υπήρξε και η άποψη ότι πρωταρχικός στόχος είναι να υπογράψουμε τη σύμβαση.
Τι κατάλαβα εγώ απ’ όλ’ αυτά;
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δεν δεσμεύεται ότι τα φρουτάκια, γιατί αυτό είναι το θέμα, θα τα πάρουμε μόνο εμείς.
Θα τα πάρουμε λέει ΚΑΙ εμείς. Το ποιοι και πόσοι θα τα πάρουν επαφίεται στις ορέξεις του εκάστοτε προέδρου του ΟΠΑΠ και στις προϋποθέσεις που θα βάλει για να πάρει κάποιος τα φρουτάκια στο μαγαζί του. Μπορεί αύριο ο ΟΠΑΠ να πει ότι θέλει 150μ μαγαζί, χωρισμένο σε 2 αίθουσες καπνιζόντων και μη, μακριά από σχολεία, φροντιστήρια, εκκλησίες και δεν ξέρω τι άλλα. Πόσοι μπορούν να πάρουν τα φρουτάκια;
Καμιά χιλιάδα μαγαζιά; Ίσως λέω και πολλά. Ο ΟΠΑΠ όμως μπορεί να τα δίνει και σε άλλους χώρους εκτός πρακτορείων. Και που θα ανοίξουν αυτά τα μαγαζιά αφού είμαστε ήδη ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλο;
Αναγκαστικά δίπλα μας. Ούτε 200μ. ούτε τίποτα. Κι αν μεθαύριο εγώ με το μαγαζί των 50 τ.μ. πάρω και το διπλανό μαγαζί και πληρώ τις προϋποθέσεις για φρουτάκια, θα μου τα δώσει; Όχι βέβαια. Αφού θα έχω μικρότερη απόσταση από 200μ. από το νέο μαγαζί. Άρα αργά η γρήγορα θα οδηγηθώ σε κλείσιμο. Τότε ανοίγεται ο δρόμος να πάρει το νέο μαγαζί που άνοιξε και το στοίχημα και το ΚΙΝΟ και τα άλλα παιγνίδια του ΟΠΑΠ. Αφού θα έχει ήδη άδεια ΟΠΑΠ και η περιοχή δεν θα εξυπηρετείται θα πάρει τη θέση μας. Έτσι σε μερικά χρόνια ο ΟΠΑΠ θα αντικαταστήσει το δίκτυό του κρατώντας 500-1000 από τα υπάρχοντα πρακτορεία.
Αυτοί οι 500-1000 «συνάδελφοι» είναι που θέτουν σαν πρώτο στόχο την υπογραφή της σύμβασης έναντι της επιβίωσης του δικτύου. Γιατί αυτοί θα είναι μέσα και στο αυριανό δίκτυο.
Αυτοί οι συνάδελφοι χθες βρήκαν τη λύση τελικά και ανάγκασαν τον ΟΠΑΠ να κάνει πίσω στο θέμα του αν πρέπει να δηλώνουμε στον ΟΠΑΠ ή όχι τη μήνυση που μας έκανε ο γείτονάς μας για το θόρυβο του air condition. Λες και αυτό είναι που μας καίει.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ.
Επαναλαμβάνω: Η διαφορά μας με τον ΟΠΑΠ είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΗ.
Το αν θα πάρουμε τα μελλοντικά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τα φρουτάκια δηλαδή, αποκλειστικά εμείς ή θα τα πάρουν κι άλλοι.
Όλα τα’ άλλα είναι για να θολώνουν τα νερά.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι όλα αυτά όμως είναι άνευ αντικειμένου αφού η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει άδειες για φρουτάκια σε κανέναν. Ούτε στον ΟΠΑΠ, ούτε σε πράκτορες, ούτε σε επίδοξους πράκτορες. Την ίδια στιγμή όμως έλεγε ότι τα μηχανήματα αυτά είναι ακριβά, κάνουν 40.000 το ένα, και δεν μπορούν να μπουν σε τρύπες πρακτορεία. Αν ο ΟΠΑΠ πάρει τέτοια μηχανήματα, που θα τα δώσει; Και πόσα να δώσει στον καθένα; 1 ή 2 σαν τα ΤΑΧ; Μα για να δουλέψεις μ’ αυτά θέλεις 5-6 τουλάχιστον. Και θέλεις και ιδιαίτερο χώρο, ή ίσως άλλο μαγαζί ΑΜΙΓΕΣ για φρουτάκια ΜΟΝΟ. Και αν δεν έχεις τα χρήματα να το κάνεις βάλε συνέταιρο. Η νέα σύμβαση το επιτρέπει. Ή πούλα και την άδειά σου όσο είναι καιρός πριν ανοίξει ο άλλος μόνο φρουτάκια και σε κλείσει αναγκαστικά. Είδατε που κολλάει η νέα σύμβαση;
Αυτό το σκεπτικό θέλουν να μας περάσουν. Και κάποιοι το προσπαθούν εδώ και καιρό παριστάνοντας τους προστάτες των συμφερόντων μας. Τελικά απ’ ότι φαίνεται έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα συμφέροντα 500-1000 πρακτόρων και πολλών άλλων επίδοξων πρακτόρων.
Κάπου εδώ κολλάει και η δήλωση για τον συνεταιρισμό: «Δεν θα βάλουμε οποιονδήποτε στο συνεταιρισμό. 700-800 μέλη είναι καλά. Εσείς στη δουλειά σας θα βάζατε συνέταιρο οποιονδήποτε;»
Ήδη από πολύ καιρό το θεωρούσαν δουλειά ΤΟΥΣ και όχι δουλειά όλων των πρακτόρων.
Άλλωστε το δηλώνουν ευθαρσώς….. «βρες άλλη δουλειά με 1500 το μήνα γιατί αργά ή γρήγορα όλοι εμείς (οι μεγάλοι), θα ζητήσουμε όλοι εσείς να μας αδειάσετε τη γωνιά μια και καλή. Όλοι εσείς που γκρινιάζετε και αποτελείτε το 2% του τζίρου του ΟΠΑΠ» Αυτός ο «κύριος» που δήλωσε δημόσια τα παραπάνω, είναι (μεγαλο)πράκτορας και μας εκπροσωπεί στην ΠΟΕΠΠΠ. Ας τον χαίρονται όσοι τον εξέλεξαν.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ!!!!!!
Ως επίλογο άφησα μια σύμπτωση.
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ έφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης με μεγάλη καθυστέρηση, σε σημείο πολλοί συνάδελφοι να θέλουν να αποχωρήσουν και όταν επιτέλους ήρθε του απαίτησαν να ζητήσει συγνώμη. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ δικαιολογήθηκε ότι καθυστέρησε το αεροπλάνο, έβρεχε πολύ και είχε κίνηση και ο οδηγός του αντί να τον φέρει στο ξενοδοχείο, τον πήγε στα γραφεία του ΟΠΑΠ!!!! Απ’ ότι φαίνεται η πρωινή μπόρα στη Θεσσαλονίκη δεν δυσκόλεψε μόνο την κίνηση στους δρόμους, αλλά και τις επικοινωνίες με τα κινητά τηλέφωνα!!!!!
Με την ίδια ακριβώς καθυστέρηση έφτασε και ο Κλωνάρης στη συνάντηση, σέρνοντας ένα μεγάλο σακ βουαγιάζ με χειρολαβή και ροδάκια. Σαν κι αυτό που χρησιμοποιεί κάποιος που ταξιδεύει με αεροπλάνο.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Από το ένα σκέλος της χθεσινής συνάντησης με τον Χατζημανουήλ είμαι ικανοποιημένος με την ομοψυχία τον συνδικαλιστών. Εάν πραγματικά με αυτό τον τρόπο και εφ όσον πείσουμε και τους απλούς πράκτορες πως πρέπει να τους εμπιστευτούν τους εκλεγμένους τους, τότε θα κερδίσουμε. Εάν όμως λιγοψυχήσουμε στο θέμα, το ένα και μοναδικό, δηλαδή την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των παιγνιδιών του ΟΠΑΠ στα πρακτορεία μας ίσως το παιγνίδι χαθεί δια παντός και θα ήμαστε έρμαια των ορέξεων του. Η αδιάλλακτη στάση του Χατζημανουήλ ήταν αναμενόμενη. Χατζημανουήλιδες ήρθαν, έφυγαν και θα έρθουν κι άλλοι για να τους ταΐσουμε. Αλλά λίγη ευγνωμοσύνη ΡΕε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε