powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κου ΖΙΑΝΝΗ

Την άποψή μου για τον κ. Ζιάννη την έχω γράψει κι άλλη φορά και δεν έχει συμβεί τίποτε που να με κάνει να την διαφοροποιήσω.
Ο κ. Ζιάννης είναι νομικός σύμβουλος του σωματείου Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής από το 1982. Είναι γνώστης των προβλημάτων του κλάδου και έχει χειριστεί πολλές περιπτώσεις πρακτόρων σε δικαστήρια για μεταφορές, ασφαλιστικά μέτρα κ.λ.π.Έχει δηλαδή μια συσσωρευμένη εμπειρία 27 ετών στα του κλάδου, που καθιστά όχι μόνο την νομική, αλλά και την προσωπική άποψή του πολύτιμη. Όταν ο κ. Ζιάννης ξεκινούσε τη συνεργασία του με τους πράκτορες της Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι από μας δεν ήμασταν πράκτορες ενώ κάποιοι δεν είχαν καν γεννηθεί.
Την άποψη του κ. Ζιάννη, άσχετα με τις διαφωνίες μου, σέβομαι απόλυτα.Η γενική άποψη του κ. Ζιάννη είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που βελτιώνει τη θέση του πράκτορα έναντι του ΟΠΑΠ σχετικά με τον κανονισμό του 1999.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Ζιάννη. Έχουμε στα χέρια μας μια σύμβαση που βελτιώνει τη θέση του πράκτορα έναντι του ΟΠΑΠ σχετικά με τον κανονισμό του 1999.
ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;
Κάτι απλά καλύτερο από τον κανονισμό του ‘99;
Καταλαβαίνω την αγωνία τόσο των παλιών συνδικαλιστών όσο και του κ. Ζιάννη για να υπογράψουμε σύμβαση με τον ΟΠΑΠ. Αυτό όμως δεν θα μας οδηγήσει να υπογράψουμε την καταδίκη μας. Γιατί μ’ αυτή τη σύμβαση τα μισά και πλέον πρακτορεία υπογράφουν την ημερομηνία λήξης του επαγγέλματός τους!
«Υπογράφουμε την αναγκαστική συρρίκνωση του υπάρχοντος δικτύου με ορίζοντα ίσως και 5ετίας . Είναι πονηρή σκέψη και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε με κανένα τρόπο. Θα εξαφανίσουν σε χρόνο dt όσα και όποια , πρακτορεία θέλουνε. Είναι παγίδα μέγιστη και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω» όπως είπε λίγους μήνες πριν ο Βαρακλιώτης.
Σίγουρα ΔΕΝ θέλουμε κάτι τέτοιο.
Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουν την σύμβαση σαν μια ευκαιρία να κατοχυρώσουμε το επάγγελμά μας. Αντί όμως να κατοχυρωθούμε, βάζουμε οι ίδιοι την υπογραφή μας στην καταδίκη μας.
Κατοχυρώνονται τα μεγάλα πρακτορεία. 1000; 2000; Τα υπόλοιπα αφήνονται στη μοίρα τους.
Δεν μας είπαν την αλήθεια. ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ. ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ.
Για να είμαι ακριβής, ο Κλωνάρης μας ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ. Και οι άλλοι σιώπησαν. Η σιωπή είναι συνενοχή κύριοι. Κάτι λίγες φωνές που ακούστηκαν ήταν σταγόνα στον ωκεανό.
Ας δούμε όμως τι μας λέει ο κ. Ζιάννης.
Έχετε υπ’ όψη σας την πρόσκληση για το Δ.Σ. στο οποίο παρευρεθήκατε κ. Ζιάννη;
Καλούσε σε συνεδρίαση με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ.
Το προσπερνούμε αυτό, έτσι; Ο.Κ.
Μας λέτε ότι: «το Δ.Σ. αποφάσισε να συζητήσει το θέμα των «ατομικών συμβάσεων», ιδίως μετά την επιστολή του συναδέλφου νομικού συμβούλου της ΠΟΕΠΠΠ κ. Γιαννίκου, με την οποία εξέφρασε τους ενδοιασμούς του σε δύο κυρίως σημεία της σύμβασης»
Η γνωμοδότηση του κ. Γιαννίκου ήταν αναίτια;
Δηλαδή στραβοκοιμήθηκε ο Γιαννίκος και μόλις ξύπνησε, πριν αναχωρήσει για την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λονδίνο είπε: «Δεν στέλνω μια γνωμάτευση στην ΠΟΕΠΠΠ να τους χαλάσω τη σούπα»;
Δεν τη ζήτησε ο Τοπτσίδης αυτή τη νομική γνωμάτευση;
Το προσπερνούμε κι αυτό, έτσι; Δις Ο.Κ.
Ήσασταν παρών σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όπως δηλώσατε.
Σας διαβάστηκε η νομική γνωμάτευση του κ. Γιαννίκου;
Διαβάστηκε στα μέλη του Δ.Σ.;
Σας μοιράστηκε για να λάβετε γνώση των αιτιάσεων του κ. Γιαννίκου;
Ήξεραν οι σύμβουλοι την ύπαρξη αυτού του κειμένου;
Το προσπερνούμε κι αυτό, έτσι; Τρις Ο.Κ.
Ακολουθεί η νομική σας γνωμάτευση για ΔΥΟ μόνο σημεία των αιτιάσεων Γιαννίκου αν και στη επιστολή υπάρχουν 4 τέτοια σημεία.
Δεν θα μπω σε κρίσεις επί της νομικής σας άποψης την οποία άλλωστε δεν έχω τη δυνατότητα να αντικρούσω νομικά. Θα κάνω όμως μια παρατήρηση στην οποία με οδηγεί η κοινή λογική:
Γιατί το κείμενο δεν καταγράφει ΡΗΤΑ και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ τις προθέσεις του ΟΠΑΠ, παρά αφήνεται στην νομική ερμηνεία εκάστου αναλυτή του κειμένου με την επίκληση διαφόρων νόμων και διατάξεων την εφαρμογή των οποίων θα κληθούν να επιβάλουν τα δικαστήρια;
Για παράδειγμα στο θέμα του αριθμού των αδειών:
Η σύμβαση μιλά για 1 πρακτορείο ανά 3500 κατοίκους. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης με πληθυσμό 385406 κατοίκους λειτουργούν σήμερα 237 πρακτορεία. Δηλαδή 1 ανά 1626 κατοίκους. Για να εκπληρώσουμε τους όρους της σύμβασης πρέπει να έχουμε 110 πρακτορεία. Μας περισσεύουν 127 πρακτορεία. Περισσότερα από τα μισά.
Στη σύμβαση αυτή υπάρχει παράρτημα με την προσωποποιημένη καταγραφή κάθε πρακτορείου με τον εξοπλισμό του και την πλήρη απεικόνιση του. Γιατί δεν περιλαμβάνει κι ένα παράρτημα στα πρακτορεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, που να λέει ότι:
1) δεν πρόκειται να χορηγηθεί νέα άδεια αν τα πρακτορεία είναι περισσότερα από 110.
2) Τι σκοπεύει να κάνει με τα πλεονάζοντα Θα τα ζητήσει να συγχωνευτούν με άλλα; Θα τα αφαιρέσει την άδεια; Θα τα επιτρέψει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές με αναλογία μεγαλύτερη του 1 προς 3500;
3) Να επισυνάψει τοπογραφικό διάγραμμα του Δήμου που να δείχνει τις διαθέσιμες θέσεις στις οποίες μπορεί να μεταφερθεί κάποιο πρακτορείο του Δήμου χωρίς να παραβιάζει το όριο των 200μ. και να υποδείξει ποια είναι στις παρυφές (λιγότερο από 500μ) του Δήμου και μπορούν να μεταφερθούν σε όμορο Δήμο.
Με δυο λόγια να κάνει σαφείς τους όρους του παιχνιδιού.
Αντίθετα όλη η σύμβαση διέπεται από ένα πνεύμα ασάφειας που επιτρέπει στον ΟΠΑΠ να ελίσσεται και να την ερμηνεύει κατά το δοκούν.
Όλα τα κέρδη μας τα οποία απαριθμείτε πλήν ελάχιστων είναι τέτοιου τύπου. Έπ’ αφήνονται δηλαδή στην ερμηνεία του ΟΠΑΠ. Για το δε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μάλλον η ενημέρωσή σας είναι ελλιπής καθώς το ΟΧΙ δεν ήταν 1. Από τους 15 μόνο οι 11 υπερψήφισαν και όχι οι 14.
Όσο για την «αθρόα» προσέλευση των πρακτόρων θα σας πώ, αν δεν το γνωρίζετε, ότι έγινε υπό την απειλή αφαίρεσης της άδειας αν κάποιος δεν υπέγραφε, κλείσιμο των μηχανών, μαζική χορήγηση 1000 αδειών από το ΠΑΣΟΚ αν δεν προλαβαίναμε να υπογράψουμε πριν πέσει η ΝΔ, κάλυψη των εξόδων του ΟΤΕ από την ημερομηνία της υπογραφής και άλλα τέτοια φαιδρά. Μαρτυρίες δε συναδέλφων στους χώρους υπογραφής , καταγράφουν πράκτορες να ρωτάνε τι υπογράφουμε, ενώ άλλοι νόμιζαν ότι υπογράφουν για να τους φτιάξει ο ΟΠΑΠ το πρακτορείο τους (ενιαία εταιρική εικόνα).
Αν για τους πρωτοστάτες αυτής της ενέργειας είναι τιμητικό να εξαπατήσεις 4000 πράκτορες οδηγώντας τους σε δύσβατα μονοπάτια φοβάμαι ότι οι δύσκολες μέρες έπονται.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πριν δυο μήνες περίπου, φορτισμένος από τα γεγονότα των καταλήψεων και τις βρώμικες επιθέσεις στο άτομο μου, είχα προβεί σε μια δήλωση από αυτό το site. Ότι δεν θα μετέχω πλέον σε καμία ηλεκτρονική σελίδα. Και αυτό γιατί από τα 15 μου χρόνια που βγήκα στο γιαπί για να βιοπορίσω, δεν έδωσα δικαίωμα σε κανέναν να με κατηγορήσει πως έκλεψα, πρόδωσα, συκοφάντησα, χρηματίστηκα, είπα ψέματα η αθέτησα τον λόγο μου. Στα δε 24 χρόνια που είμαι πράκτορας δεν έδωσα την παραμικρή αφορμή στον ΟΠΑΠ να με κάνει υποχείριο του. Όσο για τα 14 χρόνια που συνδικαλίζομαι, λειτούργησα και εξακολουθώ να λειτουργώ για το καλό του κλάδου, για το καλό της οικογενείας μου και των παιδιών μου. Έδωσα μαθήματα εντιμότητας και αγωνιστικότητας.
Η λάσπη που κατά καιρούς προσπαθούν να ρίξουν στο πρόσωπο μου κάποιοι ..... υπερασπιστές των συμφερόντων του κλάδου, ξεραίνετε πολύ γρήγορα και πέφτει σαν τούβλο στα κεφάλια τους.
Με κατηγόρησαν για τις αντιρρήσεις μου στο αρχικό κείμενο των συμβάσεων ( όχι πως συμφωνώ με αυτό που υπογράψαμε ) ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ. Με κατηγόρησαν που συνηγόρησα στην αναστολή των κινητοποιήσεων ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ. Με κατηγορούν για την επιφύλαξη μου για την υπογραφή των συμβάσεων έξι ήμερες πριν των βουλευτικών εκλογών, και εδώ κοντός ψαλμός αλληλούια θα ΔΙΚΑΙΩΘΩ.
Ο λόγος που αποφάσισα να σπάσω την ηλεκτρονική σιωπή μου, είναι λόγο των τελευταίων γεγονότων που συμβαίνουν στον κλάδο μας.
Θα το θεωρούσα έγκλημα συνδικαλιστικής ευθύνης αν κώφευα μετά τα τελευταία γεγονότα.
Σε όλους μας γεννάτε το ερώτημα που είχα κάνει ,πρωτόβγαλτος τότε συνδικαλιστής, ΜΑ ΤΟΣΗ ΣΑΠΙΛΑ; ΛΙΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ; και δέχτηκα την αγωγή!!! γνωστού μεγαλοπράκτωρα και παλιού συνδικαλιστή. Προς τι λοιπόν αυτός ο τελευταίος συνδικαλιστικός οργασμός; η τόση βιασύνη για την υπογραφή των συμβάσεων; η επαναφορά συνάμα στην επικαιρότητα του ξεχασμένου Συνεταιρισμού; και η συμπλήρωση συνάμα του ομαδικού εγγυητικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που εκκρεμούσε πάνω από ένα χρόνο; οι συνεχόμενες επεμβάσεις του παραιτηθέντος Κλωνάρη; τα υπονοούμενα του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας μας;
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι και αναφέρουμε στους επαγγελματίες πράκτορες. Μην περιμένετε να μας δώσει κανένας τίποτε από αυτά που μας ανήκουν. Μην απαιτητέ τίποτε από τους άλλους όταν εσείς είσαστε αμέτοχοι και κρίνετε εκ του ασφαλούς. Ενεργοποιηθείτε. Μετέχετε στα κοινά. Ο χρόνος που πολλοί επικαλείσθε πως δεν έχετε είναι πρόφαση και δείγμα φοβίας ευθηνών.
Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω οποιαδήποτε ΝΕΑ κίνηση που θα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τον κλάδο. Βρισκόμαστε στο ποιο ανησυχητικό μεταίχμιο για το επάγγελμα μας. ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ.