powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΟ 2008.

Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2008. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ τα χαρακτήρισε «ισχυρά».
Όσοι όμως ξέρουν να διαβάζουν τους αριθμούς, μόνο ισχυρά δεν τα θεωρούν.
Φαίνεται ότι αφήσαμε πίσω μας την κορυφή του λόφου και αρχίσαμε να κατεβαίνουμε την πλαγιά. Τους τελευταίους μήνες δε, αυξήθηκε η ταχύτητα κατάβασης και μάλλον πλέον κουτρουβαλάμε!
Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά.
Το 2008 ο ΟΠΑΠ αύξησε το τζίρο του κατά 9%, δηλαδή κατά 454 εκ. ευρώ.
Τα καθαρά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 31% κατά 247 εκ. ευρώ.
Απ’ αυτά τα 157 εκ θα τα μοιράσει στους μετόχους του αυξάνοντας τα κέρδη τους κατά 28%. Αυτά ανακοίνωσε ο κ. Χατζηεμμανουήλ χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα ισχυρά.
Ας δούμε όμως τι δεν ανακοίνωσε ο κ. πρόεδρος, αποτυπώνονται όμως στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε ο οργανισμός.
Από τα 454 εκ. ευρώ που εισέπραξε παραπάνω φέτος ο ΟΠΑΠ, απέδωσε στους νικητές ως κέρδη μόνο τα 199 εκατομμύρια, που σημαίνει αύξηση κατά 5,7%. Πολύ λιγότερα από το 9% που αύξησε το τζίρο του.
Επίσης μοίρασε στους πράκτορες 36 εκ. επιπλέον, ήτοι αύξηση 8,5%. Κάτι λιγότερα από το 9% της αύξησης του τζίρου.
Ακόμη πλήρωσε το προσωπικό του κατά 14% αυξημένες αμοιβές διαθέτοντας 2,5 εκ. ευρώ επιπλέον.
Για τα κατορθώματα αυτά ο κ. Χατζηεμμανουήλ αμείφθηκε με 200.000 ευρώ επιπλέον αυξάνοντας τις αποδοχές του κατά 90% !!!!! Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λίγες μέρες πριν, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μέρος του μισθού του σε αγαθοεργίες. Μάλιστα δήλωσε ότι το μέρος αυτό του μισθού του είναι το 42%, που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή, δηλαδή την συνεισφορά του Έλληνα φορολογούμενου. Μόνο που ο Έλληνας φορολογούμενος δεν θα γλιτώσει αυτά τα χρήματα. Απλά ο κ. πρόεδρος θα διαχειριστεί ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ τον χρόνο διαθέτοντάς το σε αγαθοεργίες της επιλογής του με ότι συνεπάγεται αυτό. Όλα αυτά όμως από το 2009. Και μόνο για το μισθό του. Τα bonus που τυχόν θα αποφασιστούν για όσο καιρό μείνει στο τιμόνι του οργανισμού εξαιρούνται. Για το 2008 ότι πήραμε, πήραμε.
Συνοψίζοντας δηλαδή έχουμε:
Ο ΟΠΑΠ αύξησε το τζίρο του κατά 9% πληρώνοντας τους πράκτορες σχεδόν ανάλογα με προμήθεια +8,5%. Αντίθετα για αμοιβές του προσωπικού του έδωσε +14% ενώ για τον εαυτό του κράτησε κέρδη +31%, πληρώνοντας τους μετόχους του με κέρδη +28% και τον πρόεδρό του με αμοιβή +90%! Δίκαια μοιρασιά δεν λέω.
Για το τέλος κράτησα τους παίκτες. Τους αιμοδότες του οργανισμού. Αυτούς που με τη συμμετοχή τους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ εξασφαλίζουν το ψωμί των οικογενειών πρακτόρων και εργαζομένων. Ακόμη και των υψηλόβαθμων στελεχών. Για αυτούς η διοίκηση του οργανισμού διέθεσε μόνο 5,7% επιπλέον. Μ’ αυτό τον τρόπο ήθελε φαίνεται να τους ευχαριστήσει. Δεν ξέρω όμως πως το πήραν οι παίκτες και πως σκοπεύουν να ανταποδώσουν αυτή τη γενναιοδωρία. Φοβάμαι ότι δεν θα το εκτιμήσουν δεόντως.
Απ’ ότι φαίνεται όμως ούτε οι επενδυτές εκτίμησαν τα πεπραγμένα της διοίκησης παρά την «ισχυρή» ανταμοιβή τους.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ από 28 περίπου ευρώ που κόστιζε στα τέλη Οκτωβρίου του 2007 που ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναλάμβανε τον οργανισμό, σήμερα έπεσε κάτω από 20 ευρώ χάνοντας σχεδόν το 1/3 της αξίας της. Ενώ οι επενδυτικοί οίκοι που στα τέλη Αυγούστου έθεταν τιμή – στόχο για την μετοχή τα 31 – 32 ευρώ, στα τέλη Νοεμβρίου την περιόρισαν στα 28 – 29 ευρώ και σήμερα στα 23 – 25 ευρώ. Φαίνεται διαβάζουν κι αυτοί πίσω από τις γραμμές. Φαίνεται ότι και αυτοί βλέπουν τον κατήφορο που άρχισε να κατεβαίνει Η εταιρεία.
Άλλωστε εμείς αυτά τα βιώνουμε κάθε μέρα στα μαγαζιά μας. Βλέπουμε τους τζίρους να κατρακυλάνε και να μην συγκινείται κανείς.
Η διοίκηση κοιτάει προς Τουρκία μεριά και η ΠΟΕΠΠΠ σφυρίζει αδιάφορα. Περιμένει την σύμβαση. Αλλά για τη σύμβαση θα τα πούμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.
Ο ΟΠΑΠ έχασε την δυναμική του. Χρειάζεται τόλμη και γενναίες αποφάσεις για να αντιστραφεί η κατάσταση. Γιατί έτσι όπως πάμε θα φτάσουμε πολύ γρήγορα στα 3500 πρακτορεία που έθεσε ως στόχο ο Οργανισμός και συμφώνησε ο κ. Κλωνάρης για λογαριασμό μας.
Στο τέλος του 2007 ο τζίρος του ΟΠΑΠ έτρεχε με +21% (στοίχημα +21% και κίνο +30%).
Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2008 ο τζίρος του ΟΠΑΠ έτρεχε με +13% (στοίχημα +12% και κίνο +20%).
Στο τέλος του 2008 ο τζίρος του ΟΠΑΠ έτρεχε με +1,2% (στοίχημα -7% και κίνο +10%).
Μέχρι το καλοκαίρι φοβάμαι ότι όλα τα νούμερα θα είναι αρνητικά.Απαιτείται δράση ΤΩΡΑ. Τολμηρές αποφάσεις με μακροχρόνια στόχευση. Δεν θέλουμε ο Οργανισμός να ξεζουμίσει τους πελάτες του, επιτυγχάνοντας πρόσκαιρα κέρδη, διώχνοντάς τους οριστικά. Θέλουμε τον ΟΠΑΠ ισχυρό, να διατηρεί και να ισχυροποιεί τη θέση του στην αγορά. Γιατί εμείς θα είμαστε εδώ και αύριο και μεθαύριο και του χρόνου. Και τα στελέχη του ΟΠΑΠ θα είναι εδώ μαζί μας. Εσείς κ. πρόεδρε δεν ξέρω αν θα είσαστε μαζί μας ή θα διδάσκετε στο πανεπιστήμιο Πειραιά.

1 σχόλιο:

leon είπε...

Εγω λεω να φαιρουμε πισω τον Κοσκινα .Αυτος ηταν πραγματι ηγετης.Καταφερε και εκανε τον ΟΠΑΠ μεγαλο και τρανο.Ειδικα οταν συνεργαστικα με τον υφ αθλητισου κ ΛΙΑΝΗ