powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ

Από το 2007 που έπεσε η ιδέα της κλιμακωτής προμήθειας στο στοίχημα, με σκοπό την αναβάθμισή του, έχουν ειπωθεί τόσα πολλά που θα έλεγε κανείς ότι όσοι τουλάχιστον ασχολούνται με το θέμα θα έπρεπε να έχουν γίνει "σοφοί" και να μπορούν να καταθέσουν μια πρόταση που να αντιπροσωπεύει τον μέσο πράκτορα.
Αντίθετα βλέπω ότι ο κλάδος μας άγεται και φέρεται από τον ΟΠΑΠ και τα στελέχη του.
Προσπαθώντας λοιπόν να συγκεντρώσω όλα αυτά που κατά καιρούς ειπώθηκαν και κατά τη γνώμη μου ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, τα συμπλήρωσα με κάποιες δικές μου σκέψεις και συνέταξα την παρακάτω επιστολή την οποία έστειλα στην ΠΟΕΠΠΠ και το Σωματείο μου(Ένωση πρακτόρων Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής) με σκοπό να δείξω ότι υπάρχουν λύσεις να βελτιωθεί το Στοίχημα χωρίς ο ΟΠΑΠ να συνεχίσει να ασελγεί επάνω μας όπως κάνει τα τελευταία χρόνια.
Στόχος μου είναι να αλλάξουμε την προμήθειά μας μόνο αν κερδίζουμε αναλογικά όταν κερδίζει και ο ΟΠΑΠ. Δεν πρέπει να δεχθούμε αλλαγές που θα συρρικνώσουν κι άλλο το εισόδημά μας.
Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τον ΟΠΑΠ αλλά ούτε και αυτός να μας εξαπατήσει.
Αυτό που ζήτησα από όλους όσους πήραν αυτή την επιστολή ήταν να σεβαστούν την επιθυμία μου να λάβουν γνώση πρώτα οι αποδέκτες (ΠΟΕΠΠΠ και Σωματείο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής).
Η ΠΟΕΠΠΠ συνεδρίασε την προηγούμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου
Το Σωματείο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής χθές Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.
Επομένως από σήμερα δεν έχω κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της οπουδήποτε.

..........................................................................................................................................................

Προς ΠΟΕΠΠΠ

Κοιν. Σωματείο Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής

Θεσσαλονίκη 19/12/2010

Κύριοι,

πολύς λόγος γίνεται τελευταία και ακούω ημιεπίσημα ότι σκοπεύετε να δεχθείτε αλλαγή της προμήθειάς μας στο στοίχημα. Επειδή πιστεύω ότι το όψιμο ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ να «αυξήσει», την προμήθειά μας έχει να κάνει με την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα του επιτρέψουν να μπει ανταγωνιστικά στο ιντερνετικό στοίχημα, αδιαφορώντας για την τύχη του εισοδήματός μας, νομίζω ότι πρέπει να δεχθούμε διαφοροποιήσεις στις αμοιβές μας μόνο κατόπιν σοβαρής και εμπεριστατωμένης μελέτης των δεδομένων που πρόκειται να δημιουργηθούν αδιαφορώντας για τα στοιχεία που μας παραθέτει ο ΟΠΑΠ.

Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να βασιστούν σε στοιχεία που θα επεξεργαστούμε με τα δικά μας κριτήρια αξιολόγησης. Ευτυχώς ο κλάδος διαθέτει πολλούς ανθρώπους που έχουν σπουδάσει σχετικά και μπορούν να επεξεργαστούν αξιόπιστα τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν. Προτείνω να ενθαρρύνετε συναντήσεις τέτοιων ομάδων ανά την Ελλάδα για να προκύψουν ανάλογες προτάσεις.

Προσωπικά ανέλαβα την πρωτοβουλία να θέσω υπ’ όψιν σας κάποιες δικές μου σκέψεις και προτάσεις.

Φυσικά και δεν διεκδικώ το αλάθητο, ούτε θεωρώ τις σκέψεις μου την απάντηση στην προσπάθεια αναμόρφωσης του στοιχήματος μέσα από την αλλαγή στην προμήθειά μας.

Πιστεύω όμως ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα με την βοήθεια κι άλλων συναδέλφων θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τη θέση του κλάδου για το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι σίγουρο ότι ένας τρόπος να δοθεί ώθηση στο στοίχημα και να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά του επαναφέροντας τους τζίρους που τα τελευταία χρόνια φεύγουν για άλλες «πολιτείες», είναι η μείωση της γκανιότας την οποία σίγουρα μπορεί να διευκολύνει μια αναμόρφωση της προμήθειάς μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διαθέσουμε ούτε ένα ευρώ από την προμήθειά μας για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων και τα bonus των στελεχών του ΟΠΑΠ. Άλλωστε στην συρρίκνωση του εισοδήματός μας και την απαξίωση του Πάμε στοίχημα μας οδήγησαν οι τακτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και εστίαζαν στην ευημερία μετόχων και στελεχών του ΟΠΑΠ και την αποδυνάμωση του δικτύου μέσω της συρρίκνωσης του εισοδήματός μας.

Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Αλλιώς δεν έχουμε λόγο να συναινέσουμε για την επιδείνωση της θέσης μας και την περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση του δικτύου.

Η Αρχική μου θέση είναι ΟΧΙ στην κλιμακωτή τώρα. Ας περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τοπίο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον τζόγο που αναμένουμε και μετά αφού αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα προχωράμε στη διαμόρφωση θέσης από την πλευρά μας και μετά συζητάμε και με τον ΟΠΑΠ.

Πιστεύω ότι ο ΟΠΑΠ θέλει να μας εξαπατήσει και βρήκε ημιμαθείς να προωθήσουν την κλιμακωτή σε μας.

Επειδή όμως είμαι της άποψης ότι η απόλυτη άρνηση δεν είναι εποικοδομητική, αν η ΠΟΕΠΠΠ υποκύψει στις πιέσεις και δεχθεί να συζητήσει κλιμακωτή προμήθεια, θα πρέπει να ζητήσουμε σαφή και συγκεκριμένη πρόταση από τον ΟΠΑΠ.

ΓΡΑΠΤΗ και ΕΠΙΣΗΜΗ για να την αξιολογήσουμε.

Πιστεύω ότι η αρχική μας στάση (της ΠΟΕΠΠΠ) πρέπει να είναι:

Θέλετε να αλλάξετε κάτι για να βελτιωθεί το στοίχημα;

Μειώστε τα κέρδη σας

Κατεβάστε τα bonus σας

Σταματήστε του traders. Τρόποι υπάρχουν.

Αν χρειαστεί να κάνουμε πρόταση για την κλιμακωτή, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η προμήθειά μας δεν θα μειωθεί.

Η προμήθειά μας θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 8% στο σύνολο των πρακτόρων.

Επίσης το payout γύρω στο 75% περίπου

Οπωσδήποτε payout και προμήθεια πρέπει να συνδεθούν.

Γενικά η προμήθειά μας να είναι το 30% των κερδών τους (ΟΠΑΠ) από το στοίχημα

Δηλ payout 70% - προμήθεια 9%. Payout 67% - προμήθεια 10%

Έξω από τα καθορισμένα όρια που τυχόν θα συμφωνήσουμε με τον ΟΠΑΠ (ΓΡΑΠΤΩΣ) να υπάρχουν ΡΗΤΡΕΣ που να καθιστούν την παραβίαση των συμφωνημένων ασύμφορη.

Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει όριο (πλαφόν) για τη μείωση της προμήθειας στους ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥΣ τζίρους (είναι ύποπτοι για trading)

Π.Χ. Αν ο τζίρος ενός πρακτορείου στο στοίχημα, ξεπερνά το διπλάσιο του μέσου όρου όλων των πρακτορείων, για τον υπερβάλλον τζίρο να γίνεται μείωση της προμήθειας π.χ. κατά 10%. Πάνω από το τριπλάσιο κατά 20% κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΡΗΤΡΑΣ

Αν συμφωνηθεί π.χ. payout 72-75% τότε

Αν το payout πέσει στο 70% η προμήθειά μας να ανεβαίνει 50% δηλ να γίνεται 12%

Για payout 65-70% …………. + 100% δηλαδή προμήθεια 16%

Για payout 60-65% …………. + 200% δηλαδή προμήθεια 24%

Έτσι θα αναπληρώσουμε τη χαμένη ανακύκλωση από το μειωμένο payout

Τα νούμερα δεν είναι τελικά. Χρήζουν αναλυτικότερης μελέτης

Για την κλιμάκωση της προμήθειας δηλ. π.χ. 3-5-8 και εκκαθάριση στο τέλος, πρέπει:

· Να μας δοθεί πρόσβαση στο μηχανογραφικό για να τεστάρουμε κάθε μοντέλο. Τα τεστ που κάνει μόνος του ο ΟΠΑΠ δεν πρέπει να μας πείθουν.

· Να ορίσουμε ΓΡΑΠΤΩΣ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ότι αν αλλάξει δραματικά η συμπεριφορά των παικτών, δηλαδή μειωθεί το μέσο μήκος στήλης των παικτών μας, να αλλάξει και το σχήμα της κλιμάκωσης.

Επίσης θα πρέπει από το μοντέλο να εξαιρεθούν τα ειδικά στοιχήματα και να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα ημίχρονα τελικά, τα σκορ και λοιπά

Π.χ. δεν μπορεί να μας πληρώνει προμήθεια 3 % αν κάποιος παίξει ένα ημίχρονο τελικό ή σκόρ μόνο του.

Στο ημίχρονο τελικό και στο σκορ η γκανιότα γίνεται 45% άρα δικαιούμαστε προμήθεια 13,5% και όχι 3%

Ένα άλλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει στις μεικτές στήλες. Πχ. Ένας αγώνας σε συνδυασμό με ένα σκόρ. Με τι προμήθεια θα πληρωθεί:

Για το live πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα και να συμφωνηθεί διαφορετικό μοντέλο προμήθειας ανάλογα με τον τρόπο που σκοπεύει να το παίξει ο ΟΠΑΠ. Σίγουρα διαφορετικά σχήματα για διαφορετικούς αγώνες, διαφορετικές ζώνες ωρών, διαφορετικά πρωταθλήματα κλπ.

Μην ξεχνάτε ότι ο ΟΠΑΠ έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Αυτός παίζει το στοίχημα. Αυτός ορίζει και τους κανόνες. Πρέπει να λάβουμε κάθε μέριμνα για την μη στρέβλωση του παιχνιδιού από τυχόν κατάχρηση των όρων από πλευράς ΟΠΑΠ.

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τον ΟΠΑΠ αλλά δεν θέλουμε να μας αδικήσει και αυτός κερδίζοντας εις βάρος μας.

Για τα ανείσπρακτα που επιστρέφονται στους παίκτες πρέπει να συμφωνηθούν τρόποι ενίσχυσης της ανακύκλωσης και όχι αδρανής επιστροφή. Τα ανείσπρακτα είναι χρήματα που θα ανακυκλώνονταν. Δεν μπορεί να επιστρέφονται υπό την μορφή σπιτιών, ταξιδιών η άλλων δώρων που δεν συνεισφέρουν στην ανακύκλωση.

Σαφώς τα δώρα είναι εργαλεία marketing, όπως και η διαφήμιση άλλωστε, τα οποία όμως ο ΟΠΑΠ μπορεί να χρησιμοποιήσει αξιοποιώντας τα δικά του έσοδα και όχι τα ανείσπρακτα κέρδη των πελατών.

Τέλος, σίγουρα θα πρέπει να τεθεί θέμα για την προμήθειά μας σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Υπάρχοντα και μελλοντικά. Το σχήμα 70-30 είναι το πιο δίκαιο και παγκοσμίως αποδεκτό. Δηλαδή η προμήθειά μας να είναι το 30% της γκανιότας του κάθε παιχνιδιού.

Αυτά σε γενικές γραμμές Αν χρειάζεστε διευκρινήσεις και περαιτέρω εξηγήσεις είμαι στη διάθεσή σας

ΑΣΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΛΤΑ ΔΟΜΝΑ


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: