powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Με μια απόφαση κόλαφο για τις εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έκρινε ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν σε τέτοιες εταιρίες να δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους. Με την έννοια δραστηριοποίηση εννοούν την διαφήμιση των υπηρεσιών τους και την προτροπή των πολιτών σε στοιχηματισμό.
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει η Πορτογαλική ποδοσφαιρική Λίγκα (Liga portuguesa de Futebol Profissional (CA/LPFP)) αντίστοιχη της Ελληνικής Superleague, και η Bwin (Baw International Ltd) εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού, κατά του Πορτογαλικού ΟΠΑΠ (Departamento de Jogos da Santa Casa da Misericórdia de Lisboa) που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διακίνησης των τυχερών παιγνιδιών στην Πορτογαλία.

Το Πορτογαλικό μονοπώλιο προσέφυγε στην Πορτογαλική δικαιοσύνη γιατί η ποδοσφαιρική Λίγκα, μέλη της οποίας είναι οι ομάδες 1ης και 2ης κατηγορίας, συνεπικουρούμενη από την Bwin, που είναι χορηγός της, προέβη σε προτροπή των πολιτών σε διαδικτυακό στοιχηματισμό διαφημίζοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Bwin.
Τα Πορτογαλικά δικαστήρια επέβαλαν πρόστιμα 75.000 € σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους απαγορεύοντας την επανάληψη παρόμοιων ενεργειών.
Οι δύο καταδικασθέντες προσέφυγαν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το οποίο και δικαίωσε το Πορτογαλικό μονοπώλιο, δημιουργώντας προηγούμενο υπέρ των κρατικών μονοπωλίων, με το σκεπτικό ότι ο διαδικτυακός στοιχηματισμός ενέχει κινδύνους διάπραξης εγκλημάτων και απάτης από τους οποίους μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία μπορεί να προστατέψει τους πολίτες.
Επίσης υπενθύμισε ότι στον τομέα των τυχερών παιγνίων, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους σκοπούς της πολιτικής τους καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση κοινοτικής εναρμόνισης στον τομέα αυτόν. Έτσι λοιπόν δεν παραβιάζεται η γενική αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών εντός της Ε.Ε., καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιορισμοί είναι δυνατόν να δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος για την πρόληψη εγκλημάτων και απατών.

Τα κρατικά μονοπώλια στην Ε.Ε. πανηγυρίζουν, καθώς η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και ισχυροποιεί τη θέση τους έναντι των ιδιωτών Ιντερνετικών.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι το κρατικό μονοπώλιο της Πορτογαλίας είναι εταιρεία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ χαρακτήρα και έπεισε πιο εύκολα το δικαστήριο ότι μπορεί να προστατέψει τους πολίτες και το κράτος από απάτες.
Όχι ότι αυτό δεν μπορεί να το πετύχει μια εταιρεία που έχει μετόχους και τους προσφέρει κέρδος. Αρκεί ο προσανατολισμός της να είναι η κάλυψη της ανάγκης του παικτικού κοινού και η μεγιστοποίηση της κοινωνικής προσφοράς.
Αρκεί δηλαδή και ο δικός μας ΟΠΑΠ να επανέλθει στους στόχους που είχε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και όχι στην πολιτική των τελευταίων χρόνων που ο στόχος ήταν η μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων του και η αύξηση της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο.
Αυτός νομίζω ότι πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος για τους πράκτορες και την ΠΟΕΠΠΠ. Να προσπαθήσουμε να πείσουμε αυτούς που χαράσσουν τη στρατηγική του ΟΠΑΠ ότι στόχος πρέπει να είναι ένας κοινωνικά ωφέλιμος, κρατικά ελεγχόμενος ΟΠΑΠ ο οποίος μπορεί να διατηρήσει το μονοπώλιο και μετά το 2020 που λήγει η σύμβαση με το Ελληνικό δημόσιο προσφέροντας πρώτα στην Ελληνική κοινωνία και μετά στους μετόχους του.
Να πιέσουμε δηλαδή αυτό το διάστημα και μέχρι τις εκλογές και προς τις δύο κατευθύνσεις με παρεμβάσεις στους εν δυνάμει πρωθυπουργούς, έτσι ώστε η επόμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ να έχει στόχο κοινωφελή και όχι κερδοσκοπικό. Να αποκλείσουμε δηλαδή την πιθανότητα να αναλάβει τον Οργανισμό μια καταστρεπτική διοίκηση τύπου Χατζηεμμανουήλ, που μοναδικό στόχο είχε την απαξίωση του ΟΠΑΠ με σκοπό το ξεπούλημά του. Να αποσπάσουμε δέσμευση για την πολιτική που θα εφαρμοστεί στον ΟΠΑΠ. Και αν αυτή η πολιτική είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή του, να μας γίνει γνωστό έγκαιρα, έτσι ώστε να κατευθύνουμε σωστά τις επενδύσεις μας. Γιατί είμαι σίγουρος ότι οι πράκτορες μπορούμε να επιβιώσουμε και με έναν ιδιωτικό ΟΠΑΠ, αρκεί να ξέρουμε τους προσανατολισμούς του και να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία – σύμβαση μαζί του. Χωρίς λεόντεια άρθρα με εξασφαλίσεις μόνο προς τον ΟΠΑΠ και αποκλεισμούς για εμάς. Με αμοιβαία αποκλειστικότητα και χωρίς τιμωρίες και αποκλεισμούς για όσους θέλουν να δοκιμάσουν αλλού τις επιχειρηματικές βλέψεις τους. Με έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων και εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των τυχερών παιγνιδιών.
Κατά τη γνώμη μου αυτές οι 25 μέρες μέχρι τις εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για το μέλλον του κλάδου μας. Είναι ευκαιρία να εκμαιεύσουμε τις προθέσεις των επίδοξων κυβερνητών μας και να εξασφαλίσουμε αν όχι την ευνοϊκή, τουλάχιστον την ισότιμη μεταχείρισή μας από τα στελέχη τους που θα χειριστούν τα θέματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: