powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Το ολοκαύτωμα στο χωριό Λιγκιάδες ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ





3 Οκτώβρη του 1943 ημέρα Κυριακή,οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων σκοτώνοντας όλους τους κατοίκους που βρίσκονταν εκεί ως αντίποινα μετά από ενέδρα των ανταρτών σε ένα στρατιωτικό όχημα.
 Πιο αναλυτικά 92 κάτοικοι,ανάμεσα τους συγκαταλέγονται 34 παιδιά ηλικίας από 6 μηνών εώς 11 ετών.Ο μόνος που σώθηκε κατά την διάρκεια της σφαγής μέσα στο χωριό ήταν ένα βρέφος 15 μηνών το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά στην σπονδυλική του στήλη από την ξιφολόγχη ενός Γερμανού, με αποτέλεσμα να επιβιώσει ως εκ θαύματος μένοντας για 36 ώρες αβοήθητο στην αγκαλιά της νεκρής του μάνας θηλάζοντας γάλα απ΄το νεκρο της στήθος.
 Μέχρι τα τέσσερα του χρόνια το παιδί αυτό δεν μπορούσε να περπατήσει!!
<<ΕΚΔΙΚΗΘΕΙΤΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ 20 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ>>




 Τα ξημερώματα της 1ης Οκτωβρίου του 1943 το αντάρτικο σώμα του ΕΔΕΣ με διοικητή τον Κώτσο Τόλη,στήνει οδοφράγματα στο δρόμο Ιωαννίνων-Πρέβεζας στην Κλεισούρα όταν το στρατιωτικό 
όχημα που επιβαίνει ο αντισυνταγματάρχης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμιγκερ πέφτει πάνω στους στύλους και ανατρέπεται.Οι αντάρτες εκτελούν τον Ζάλμιγκερ και τον υπασπιστή του,αγνοώντας την ταυτότητα του θύματος,πέραν του βαθμού του.
 Ο Ζάλμινγκερ είναι ένας πολλάκις παρασημοφορημένος αξιωματικός του Ανατολικού Μετώπου αλλά και ένας φανατικός του Εθνοσοσιαλιστικού Κόμματος ένας "παλιός αγωνιστής" στη γλώσσα των ναζιστών,και συνοδοιπόρος του Αδόλφου Χίτλερ, ήδη απ΄την εποχή του "πραξικοπήματος της μπιραρίας" στο Μόναχο.
  Όταν η είδηση φτάνει στα Ιωάννινα,ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της πόλης και της Μεραρχίας Χούμπερτ Λανς εκδίδει μια λιτή διαταγή:<<Εκδικηθείτε την ειδεχθή δολοφονία με μια αμείλικτη επιχείρηση αντεκδίκησης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το σημείο τέλεσης της>>.
 Στην πραγματικότητα έχει ανασύρει από τα συρτάρια το σχέδιο των αντιανταρτικών επιχειρήσεων "Πάνθηρ",που έχει εκπονηθεί αρκετές βδομάδες νωρίτερα. Την επιχείρηση κατά των Λιγκιάδων αναλαμβάνει το 79ο Εφεδρικό τάγμα,με διοικητή,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,τον λοχαγό Αλφρεντ Σρέπελ.
 Το γενικό πρόσταγμα ανήκει στον συνταγματάρχη Βάλτερ Στέντερ.
 Το πρωί της 3ης Οκτωβρίου ξεκινά με καταιγισμό πυρών πυροβολικού και όλμων,που προετοιμάζουν την άνοδο των καμιονιών αργά το μεσημέρι,αλλά ελάχιστα πλήττουν το χωριό.









 Όταν οι Γερμανοί αποχωρούν μετά από την εισβολή τους στο χωριό ο απολογισμός είναι φρικτός:92 νεκροί,μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών,37 κυρίως γυναίκες 30 εώς 64 ετών και 11 άνω των εβδομήντα ετών.
 Πλήρως κατεστραμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 υποστατικά,στάβλοι και καλύβες.
 Στα μεταπολεμικά χρόνια κανένας από τους υπαίτιους του εγκλήματος δεν παραπέμφθηκε σε δίκη και δεν τιμωρήθηκε.Στην μηνιαία αναφορά της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ η επιχείρηση περιγράφεται ως εξής:
 "Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1015 και 1277 ασθενής αντίσταση του εχθρού,50 (!)πολίτες εξοντώθηκαν.Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν.Λάφυρα 20 μουλάρια"








Δεν υπάρχουν σχόλια: