powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ 49


Παρά την επίμονη κατάθεση του προβληματισμού μου για  το άρθρο 49 του νέου νόμου που αφορά στη ρύθμιση μεταξύ άλλων και της δουλειάς μας και κατ επέκταση της επιβίωσης των οικογενειών μας, δεν βρήκα από πουθενά ανταπόκριση πλην των συναδέλφων μου.
Αποφασίσαμε λοιπόν τα παιδιά που απαρτίζουμε μια ομάδα προβληματισμού για το μέλλον μας να καταθέσουμε επίσημα αυτόν τον προβληματισμό μου στο σωματείο μας προκειμένου να ενεργοποιήσουμε ειδικούς και μη, και να προκαλέσουμε την καταγραφή επίσημης νομικής γνωμάτευσης με μοναδικό ελατήριο την αγωνία για το αύριο.



Συνάδελφοι,
Μετά την πρόσφατη ψήφιση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για την ρύθμιση της αγοράς  παιγνίων , άρχισαν μεταξύ συναδέλφων προσπάθειες ερμηνείας του νομού για να κατανοήσουμε το περιεχόμενό του και να δούμε προς τα πού οδεύει το επάγγελμά μας.
Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών κάθισα κι εγώ αρκετά βράδια μετά τη δουλειά και διάβαζα ξανά και ξανά τα 30 άρθρα του νομού 4002/2011 που μας αφορούν, και κρατούσα σημειώσεις για σημεία που έχριζαν διευκρινήσεων.
Από την αρχή ο προβληματισμός μου υπήρξε έντονος για το περιεχόμενο του άρθρου 49  που αφορά στη μεταφορά χρημάτων για τα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου.
Παράλληλα, όπως ενημερωθήκαμε από την ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ της 5/9/2011, έγινε η τελική συνάντηση μεταξύ ΠΟΕΠΠΠ και ΟΠΑΠ στις 17/8/2011 που αφορούσε στις αλλαγές στην προμήθεια,  την κάρτα παίκτη κλπ.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης μετά από ενός και πλέον έτους  διαπραγματεύσεων ήταν η πρόταση του ΟΠΑΠ η οποία αξιολογήθηκε στις 31/8/2011 από το ΔΣ της ΠΟΠΕΠΠΠ.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η τελευταία παράγραφος της πρότασης του ΟΠΑΠ που αφορά στην ΟΠΑΠ card (κάρτα παίκτη) και η όποια έχει ως εξής:
Σχετικά με την κάρτα παίκτη (Opap card).
«Η προμήθεια, η ενεργοποίηση και η φόρτιση της Opap card θα γίνεται σε οποιοδήποτε πρακτορείο. Οι κάτοχοι της, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε όλα τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Η κάρτα θα είναι ανώνυμη για όλα τα παιχνίδια που παίζονται εντός των πρακτορείων. Όταν τα παιχνίδια παίζονται εκτός των πρακτορείων θα είναι σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος. Η προμήθεια των πρακτόρων ανά παιχνίδι θα παραμένει η ίδια, είτε η Opap card χρησιμοποιείται εντός πρακτορείου, είτε εξ αποστάσεως.»
Τη χρονική στιγμή που γράφτηκε η πρόταση ο νόμος είχε πλέον ψηφιστεί και το κείμενο ήταν  οριστικό. Γιατί  λοιπόν αυτή η αναφορά στο «θα είναι σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος»;
Ανέτρεξα λοιπόν στις σημειώσεις μου για τα άρθρα του νομού και διαπίστωσα τα εξής:
 Όλη η συζήτηση γίνεται για το αν και πως θα παίρνουμε προμήθεια για το παιχνίδι που θα παίζεται εξ αποστάσεως, έξω από τα πρακτορεία. Δηλαδή μέσω τηλεόρασης, κινητών και διαδικτύου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το διαδίκτυο, το Internet.
Ενώ στα υπόλοιπα θέματα υπάρχει σαφής αναφορά στην πρόταση του, για το Internet ο ΟΠΑΠ μας λέει «θα είναι σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος»
Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο νόμος
Άρθρο 49
Μεταφορές χρημάτων
1. Οι πληρωμές των ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια μέσω του διαδικτύου διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα. Ο αριθμός λογαριασμού των κατόχων άδειας λαμβάνει ειδικό κωδικό, ο οποίος γνωστοποιείται στην Ε.Ε.Ε.Π. με ευθύνη τους. Κάθε δοσοληψία που αφορά τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου αποτυπώνεται ξεχωριστά με ευθύνη των οικείων πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών.
Με δυο λόγια δηλαδή ο νόμος λέει  ότι ο παίκτης για να πληρώσει το στοίχημά του  στην εταιρεία στοιχημάτων θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να το κάνει μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών. ΤΡΑΠΕΖΕΣ δηλαδή. Το ίδιο ισχύει και για τα κέρδη του. Πάλι ΜΟΝΟ από τράπεζες μπορεί να πληρωθεί. Δεν πιστεύω να νομίζει κάνεις ότι τα πρακτορεία είμαστε πιστωτικά ιδρύματα ή ιδρύματα πληρωμών !
Στην απ έξω δηλαδή οι πράκτορες και με το νόμο!
Αλλά ο νόμος δεν σταματά εκεί.
3. Η καταβολή του τιμήματος για τη συμμετοχή σε τυχερό παίγνιο μέσω του διαδικτύου γίνεται υποχρεωτικά σε αδειοδοτημένο κάτοχο άδειας, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου, πλην πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, με τρόπο που διασφαλίζει την ταυτοποίηση του παίκτη, όπως ειδικότερα καθορίζεται με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.
Για να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για τον αποκλεισμό των πρακτόρων, ο νόμος  επανέρχεται στο Άρθρο 3 και λέει ότι ο παίκτης θα πληρώσει το στοίχημα του στη εταιρεία (αδειοδοτημένο κάτοχο άδειας) που έπαιξε χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου.
Αδειοδοτημένος κάτοχος άδειας θα είναι και ο ΟΠΑΠ για το στοίχημα μέσω διαδικτύου.
Η συναλλαγή λοιπόν των δυο συμβαλλόμενων, παίκτη και εταιρίας στοιχημάτων θα γίνεται ΜΟΝΟ μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΡΙΤΩΝ (ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ δηλαδή)
Βέβαια η λύση στο πρόβλημα είναι απλή:
 Μια μικρή προσθήκη στο συγκεκριμένο άρθρο που θα εξαιρεί από όλα τα παραπάνω το φυσικό δίκτυο του ΟΠΑΠ (τα ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ μας δηλαδή) είναι αρκετή. Γι αυτό όμως είναι καλύτερα να μας συμβουλέψουν οι πανάκριβοι νομικοί μας.
Κατόπιν όλων αυτών η γνώμη μου είναι πως πρέπει άμεσα να δοθεί αυτός ο προβληματισμός, τόσο στον νομικό σύμβουλο της ένωσής μας , έγκριτο δικηγόρο κ. Ζιάννη, όσο και στη νομική υπηρεσία της ΠΟΕΠΠΠ προς κατάθεση γνωμάτευσης περί του Άρθρου 49 του νόμου 4002/2011 που αφορά τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.



ΑΣΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: