powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΥ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τζόγο γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε χωρισμένοι κυρίως σε δύο στρατόπεδα:

Στο σαφώς πιο πολυπληθές, πολύχρωμο και πολύβουο των παικτών ή τζογαδόρων και στο αυστηρά ολιγομελές ελιτίστικο και αφανές των μπουκ.

Κάπου στη μέση υπάρχουν οι μεσάζοντες, τα γραφεία στοιχημάτων, οι πράκτορες, νόμιμοι και παράνομοι και αρκετά ψηλά σε έναν φανταχτερά απαστράπτων θρόνο η «ΘΕΑ ΤΥΧΗ»

Η ΘΕΑ ΤΥΧΗ που μονίμως έχει την πλάτη της γυρισμένη προς τους παίκτες και γλυκοκοιτάζει προς την γειτονιά των μπουκ.

Ενίοτε η ΘΕΑ ΤΥΧΗ γυρίζει το κεφάλι της και προς το μέρος των παικτών. Συνήθως για λίγο, αλλά τόσο ώστε να κάνει τους μπουκ να κλάψουν με μαύρο δάκρυ.

Μια τέτοια μέρα που έμεινε στην ιστορία ήταν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου του 1996.

Υπάρχει ένα μπουκάδικο στο βόρειο Λονδίνο, που εκείνη την ημέρα το ρολόι του μαγαζιού ξαφνικά σταμάτησε στις 5.27. Ήταν η ώρα που τερμάτιζε η 7η και τελευταία κούρσα στον περίφημο Ιππόδρομο του ASCOT.

Ο ιδιοκτήτης αυτού του μαγαζιού μπουκμέικερ δεν το έφτιαξε ποτέ. Δεν χρειάζεται επετείους να θυμάται τί έγινε εκείνη την ημέρα.
Ήταν τότε που σε μια εξαιρετικά δύσκολη και αμφίρροπη ιπποδρομιακή μέρα στο Άσκοτ, ο Φράνκι Ντετόρι καβάλησε και τους 7 νικητές !!!!

Ήταν ένα γεγονός απίστευτο ουσιαστικά, θεωρητικά ανεξήγητο.
Όταν ξημέρωσε εκείνο το Σάββατο, μια μέρα που παραδοσιακά όλοι σχεδόν οι Εγγλέζοι, ακόμα και οι νοικοκυρές, παίζουν ιπποδρόμιο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το γαϊτανάκι που θα πλεκόταν μεταξύ των δύο ... αντιμαχόμενων παρατάξεων. Των σχεδόν μονίμων νικητών μπουκμέικερς και των συνήθως χαμένων παικτών. Όσο περνούσαν οι ώρες και οι κούρσες και το ποσό των χρημάτων που διακυβεύονταν γίνονταν θεόρατο, τα στομάχια των πρωταγωνιστών στροβιλίζονταν ... χορεύοντας στους ρυθμούς ενός 25χρονου Ιταλού, του Φράνκι Ντετόρι. Του χαμογελαστού αναβάτη.
Εκείνο το Σάββατο ήταν η απόλυτη μαγεία. Ήταν η εκδίκηση του ανώνυμου τζογαδόρου. Αυτός ο πάντα χαμογελαστός Ιταλός ήταν στο μυαλό όλων, ειδικά του κάθε μη επαγγελματία παίκτη. Και τίποτα δεν φαινόταν πιο επιπόλαιο, από το να ποντάρει κάποιος και στους επτά νικητές σ' ένα στοίχημα!
Είναι γεγονός πως ο Gordon Richards είχε καβαλήσει κάποια χρόνια νωρίτερα έξι νικητές στο Chepstow. Εκείνη, όμως, τη συγκεκριμένη μέρα στο Άσκοτ, με την τρομερή δυσκολία προβλέψεων, κάθε τζόκεϊ θα αρκούνταν σε μία νίκη. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Ντετόρι, όταν είχε ερωτηθεί το πρωί, είχε πει πως έδινε πιθανότητες να κερδίσει μία κούρσα και να πλασάρει σε μία άλλη!
Και έλεγε την αλήθεια του.

Η Mary Bolton δεν είχε καμία σπουδαία ιδέα από ιπποδρομίες. Είχε έρθει με τον άντρα της εκείνο το Σάββατο στο Λονδίνο, για να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους. Αυτός θα πήγαινε το μεσημέρι στο Άσκοτ και εκείνη θα γύριζε στα μαγαζιά. Πριν χωρίσουν για τους προορισμούς τους, έπεσαν πάνω σε ένα μπουκάδικο των Ladbrokes. Ήταν ευκαιρία για ένα γρήγορο παρολί. Φυσικά, όπως κάνει πάντα ένας γνήσιος τζέντλεμαν τζογαδόρος, της πρότεινε να της παίξει ένα στοίχημα. Η Mary επέλεξε να παίξει παρολί όλα τα άλογα του Ντετόρι πέντε λίρες να νικήσουν όλα και πέντε λίρες πλασέ.

"Είναι επειδή γελάει συνέχεια, ειδικά όταν κερδίζει", σχολίασε αργότερα η ίδια.
Η Mary Bolton είναι μία από τις δεκάδες παρόμοιες ιστορίες που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα σε όλη την Αγγλία. Όπως μιας καθαρίστριας, που έπαιξε το καθένα ξεχωριστά από τα επτά άλογα του Φράνκυ 50 πένες και εξαργύρωσε 19 λιρες. Αν είχε παίξει και ένα στοίχημα παρολί όλα τα άλογα το ίδιο μικρό ποσό, θα εξαργύρωνε 12.047 λίρες σε τελικές τιμές, ή αν είχε πάρει τις πρωϊνες τιμές κάπου 120.000 λίρες!
Την ίδια στιγμή που οι παίκτες ζούσαν στιγμές ανείπωτης ευτυχίας, οι μπουκμέικερς περνούσαν το δράμα τους. Κάθε κούρσα που γίνονταν, οι μπουκ αντιλαμβανόντουσαν ότι ήταν πολύ εκτεθειμένοι.

Κάποιοι έψαχναν τη ζώνη του παντελονιού τους και άλλοι έβγαζαν τα μαντήλια τους.

Όταν ο Decorated Hero κέρδισε την τέταρτη κούρσα, με τον Ντετόρι στην σέλα του, οι υπεύθυνοι διευθυντές των μαγαζιών άρχισαν να ιδρώνουν.

Μετά τον Fatefully, που κέρδισε την πέμπτη, τα αφεντικά από τα σπίτια τους άρχισαν τα τηλέφωνα.

Και οταν ο Lochangel πέρασε το φίνις στην έκτη κούρσα, ένα στοίχημα παρολί μιας λίρας άξιζε σε τελικές τιμές 8.500 λίρες!

Όλο αυτό το "τέρας", έπεφτε στον Fujiyiama Crest, ένα άλογο αθώο και ανήξερο στην ιστορία που ετοιμαζόταν να εξελιχθεί. Η πρωινή του τιμή ήταν 12/1.

Βασικά ήταν ένα μέτριο άλογο, που κάποιες παλιές του επιτυχίες το ανάγκαζαν να έχει υψηλό χάντικαπ και τα πιο πολλά βάρη στην κούρσα. Όπως, άλλωστε, όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν μετά, αναλύοντας τα γεγονότα, αν αυτή η κούρσα ήταν η πρώτη του προγράμματος, το άλογο αυτό δεν θα κέρδιζε ποτέ!
Οι μπουκμέικερς, που είχαν δεχθεί τα στοιχήματα, έστειλαν ανθρώπους τους στον ιππόδρομο για να στοιχηματίσουν το άλογο αυτό. Ο στόχος δεν ήταν τόσο στο να περιορίσουν τη χασούρα, όσο να ρίξουν την τιμή του αλόγου όσο πιο χαμηλά γινόταν, ώστε αυτοί που δεν είχαν πάρει πρωινές τιμές (το 12/1, δηλαδή), να πληρωνόντουσαν με 2/1, ή και χαμηλότερα!

Τότε, όμως, έγινε κάτι το απίστευτο. Οι μπουκμέικερς στον ιππόδρομο, βλέποντας ότι μπορούσαν να μπουκάρουν ένα άλογο στο 2/1, όταν ήξεραν πως η αξία του ήταν τουλάχιστον 12/1, αποφάσισαν να το μπουκάρουν όσα λεφτά είχαν, ακόμα και όσα δεν είχαν ακόμα και αν πούλαγαν τα σπίτια τους! Άνοιξαν το τσουβάλι και έχωναν μέσα τα πάντα.
Ο Barry Dennis, ένας από τους μπουκμέικερς του ιπποδρόμου, πήρε τόσο παιχνίδι, ώστε να χάσει 23.000 λίρες αν ο Fujiyiama Crest κέρδιζε.

Τα προηγούμενα 30 χρόνια, η μεγαλύτερη του ήττα σε μια ημέρα ήταν 5.000 λίρες. Πήγε σχεδόν πέντε φορές επάνω, διότι πίστεψε στην ευκαιρία. Δεν "είδε" τη μαγεία που εκτυλίσσονταν εκείνο το απόγευμα. Ακόμα και στη διάρκεια της κούρσας, πίστευε ότι είχε κάνει το σωστό. Και όσο έβλεπε τον Φράνκυ Ντετόρι να οδηγεί την κούρσα, περίμενε το λογικό να συμβεί. Να έρθουν να τον προσπεράσουν.
Αργότερα αποκάλυψε σε έναν φίλο του όλες τις σκέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Σκεφτόταν: "Μην πανικοβάλλεσαι, κάποιος θα έρθει από έξω να τον περάσει". Διακόσια μέτρα πριν το τέρμα, κάποιος ξεχώρισε από τους διώκτες του. "Αυτός είναι ... ούτε ξέρω ποιος είναι, αλλά αρκεί να τον περάσει".

Πενήντα μέτρα πριν τον τερματισμό, το κατάλαβε. "Αυτό ήταν. Ο Φράνκυ τα κατάφερε πάλι". Κάθισε στα κάγκελα και έβλεπε στο κενό. Δεν άκουγε τίποτα, χαμένος στο άπειρο ...
Στην επιστροφή, κανείς δε μίλαγε στο αυτοκίνητό του. Όταν έφτασε σπίτι, η γυναίκα του τον υποδέχθηκε χαμογελαστή. "Τι έγινε αγάπη μου σήμερα;" τον ρώτησε. "Ο Ντετόρι κέρδισε και τις επτά κούρσες" απάντησε ο Μπάρι. "Φανταστικό κατόρθωμα", απάντησε εκείνη λίγο πριν ο Ντενις πέσει στην καρέκλα του μισολιπόθυμος ...
Ο Garry Wiltshire ήταν ένας από τους μπουκμέικερς στον ιππόδρομο εκείνη την ημέρα. Λίγο πριν την τελευταία κούρσα, έδωσε τιμή στον Fujiyiama Crest 3.25. Φώναζε κιόλας διαφημίζοντας το προϊον του:

"Ο Fujiyiama Crest 3.25 και εγώ 3.25 για το ταμείο ανεργίας μετά την κούρσα". Έχασε 800.000 λίρες εκείνη την ημέρα.

Ο Darren Yates είχε μια μικρή εταιρεία, που δεν πήγαινε καλά στο Μόρκαμ. Μάλωνε συνέχεια με τη γυναίκα του, επειδή έπαιζε άλογα και ειδικά επειδή έπαιζε συνέχεια τον Ντετόρι. Είχε υποσχεθεί πως θα σταματήσει, αλλά εκείνη την ημέρα δεν μπορούσε να λείψει από τη μαγεία. Πριν πάει να παίξει μπάλα με την ομάδα της γειτονιάς, πέρασε κρυφά από το μπουκάδικο και έπαιξε 67.50 λίρες, συνδυασμούς με τα άλογα του Φράνκυ.

Στο ποδόσφαιρο χάσανε 4-0 και μετά πήγε στη παμπ όπου έμαθε πως ο Φράνκυ είχε κερδίσει τις 4 πρώτες κούρσες.

Τελικά κέρδισε 550.000 λίρες. Η συνολική αποτίμηση της ζημιάς για τους μπουκ εκείνη την ημέρα ήταν 30.000.000 λίρες περίπου !!!
Πέντε χρόνια μετά ο Φράνκυ έμαθε πως πουλούσαν τον Fujiyiama Crest. Τον αγόρασε και μέχρι σήμερα ζει στον κήπο του σπιτιού του ....
Χθες Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, 14 χρόνια μετά, ήταν ουσιαστικά η επέτειος εκείνης της ημέρας.

Ο Φράνκυ είχε έξι άλογα. Κέρδισε με τα τέσσερα και στο πέμπτο απλώς δεν μάντεψε, αφού είχε τη δυνατότητα να καβαλήσει το νικητή αλλά προτίμησε να ιππεύσει το άλλο άλογο της Godolphin. Της ιδιοκτήτριας του αλόγου του και του νικητή της κούρσας.

Οι μπουκ δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα πόσο τους στοίχισε η σημερινή μέρα. Ο δολοφόνος τους ξαναγύρισε στον τόπο του εγκλήματος ......

Η θεά τύχη γύρισε για λίγο το κεφάλι της προς την πλευρά των παικτών…….

Το κείμενο είναι του αείμνηστου Γιώργου Παρασκευά και μας το θύμισε σήμερα η Ippodata αφιερώνοντάς το στη μνήμη του.



Στη μνήμη του Γιώργου Παρασκευά το αφιερώνουμε κι εμείς.

Ας είσαι καλά Γιώργαρε όπου κι αν βρίσκεσαι.

Ελπίζω σήμερα να διασκέδασες τις 4 νίκες του Ντετόρι.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

0 ΣΧΟΛΙΑ
Επειδή πάνω απ όλα είναι η υγεία, γνωστός συνάδελφος μας από Θεσσαλονίκη έχει πρόβλημα με την καρδία του.
Θα κάνει εγχείρηση στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το αίμα που χρειάζεται βρέθηκε.
Όχι όμως και τα τρία μπουκάλια αιμοπετάλια.
Όποιος συνάδελφος και όχι μόνον μπορεί να συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο να επικοινωνήσει με τον Νίκο Φαργκάνη στο 2310 933579.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

11 ΣΧΟΛΙΑ

Εδώ και μια βδομάδα λειτουργεί εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Πρακτορείο του ΟΠΑΠ.

Για τους μη γνωρίζοντες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και φιλοξενούν, εκτός της Γενικής Διεθνούς έκθεσης τον Σεπτέμβριο, άλλες 17 κλαδικές εκθέσεις που λειτουργούν 3-4 ημέρες η κάθε μία.

Βέβαια το «πρότυπο» πρακτορείο του ΟΠΑΠ λειτουργεί κάθε χρόνο τα τελευταία πολλά χρόνια στο ίδιο σημείο και κάθε χρόνο κάνει κληρώσεις με δώρα.

Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια τα δώρα ήταν σαφώς πολλαπλάσιας αξίας αφού κληρώνονταν αυτοκίνητα. Φέτος η κρίση χτύπησε και τα δώρα, και έτσι περιορίστηκαν σε κάτι laptop και χαλιά του ΕΟΜΜΕΧ.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Ηλεκτρονική εκδοχή της Ημερησίας, που επικαλείται ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, λέει ότι η ΠΟΕΠΠΠ διαμαρτύρεται για τη λειτουργία αυτού του «πρότυπου» πρακτορείου, που ο ΟΠΑΠ θέλει να δουλέψει σε όλες τις εκθέσεις της ΔΕΘ, 200 (!!!) μέρες το χρόνο απειλώντας τη βιωσιμότητα του κοντινότερου υφιστάμενου πρακτορείου της Κας Τερζίδου στην οδό Αγγελάκη.

Το ρεπορτάζ (;) είναι εξαιρετικά ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ.

Κατ αρχήν δεν είδαμε πουθενά αυτή την ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ. Ούτε καν στη επίσημη ιστοσελίδα της. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να μην υπάρχει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Το περιεχόμενο όμως της «ανακοίνωσης» περιέχει στοιχεία που προέρχονται από το συνδικαλιστικό χώρο των πρακτόρων.

Η ουσία δεν αλλάζει.

Διαμαρτύρονται λοιπόν «κάποιοι», για τη ζημιά που γίνεται στο πρακτορείο της κας Τερζίδου, πρώην συνδικαλίστριας, που βρίσκεται κοντά στην ΔΕΘ.

Σε καμία περίπτωση στα 50 μέτρα, ούτε καν στα 200 που θεωρούμε όλοι μας ως όριο.

Και φυσικά αν αυτό το «πρότυπο» πρακτορείο λειτουργήσει και στις κλαδικές εκθέσεις δεν πρόκειται να συμπληρώσει 60 μέρες όλο το χρόνο.

Το «πρακτορείο» αυτό δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το πρακτορείο της Κας Τερζίδου αφού σε καμιά περίπτωση οι παίκτες που παίζουν εκεί δεν θα πήγαιναν στην Κα Τερζίδου αν το «πρότυπο» πρακτορείο δεν λειτουργούσε εκεί μια και οι επισκέπτες της ΔΕΘ πρέπει να αποχωρίσουν από το χώρο της έκθεσης και κατόπιν να αναζητήσουν το πρακτορείο της Κας Τεςρζίδου στην Αγγελάκη. Κάτι που μόνο φυσιολογικό δεν είναι για τους επισκέπτες της κάθε έκθεσης.

Γιατί λοιπόν τόση φασαρία;

Ένδειξη αλληλεγγύης προς την πρώην συνδικαλίστρια συνάδελφο;

Κόντρα στον ΟΠΑΠ;

Προειδοποίηση προς στελέχη του ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη;

Κάτι κρύβει αυτή η κίνηση που γρήγορα θα αποκαλυφθεί.

Την ίδια στιγμή όμως που κάποιοι δείχνουν την αλληλεγγύη του προς την Κα Τερζίδου, δείχνουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη αποκλείστηκε συνάδελφος από την είσπραξη λογαριασμών των ΔΕΚΟ επειδή λέει θίγεται η εμπορικότητα του γείτονα συναδέλφου.

Οι δύο συνάδελφοι είναι μέλη του ΣΕΠΠΠ.

Όπως είναι φυσικό κάποιος από τους δύο έχει μικρότερο αριθμό μητρώου στον ΣΕΠΠΠ από τον άλλο. Έκανε αίτηση δηλαδή πριν τον γείτονά του.

Ο κ. «πρώτη αίτηση» ζήτησε από το ΔΣ του ΣΕΠΠΠ , από τον Κλωνάρη, την Τσαμπαζλή και τους υπόλοιπους δηλαδή, να μην επιτρέψουν τον κ. «δεύτερη» αίτηση να εισπράττει λογαριασμούς. Και αυτοί το αποδέχτηκαν. Ωραία ένδειξη αλληλεγγύης.

Έτσι αντιλαμβάνεσθε την ομοψυχία του κλάδου κύριοι;

ΑΥΤΟ συνάδελφοι είναι το νέο αγκάθι στους κόλπους των πρακτόρων.

Βρήκε πάλι τρόπο ο ανεκδιήγητος Κλωνάρης να μας χωρίσει σε αυτούς και εκείνους.

Στους δικούς μας και τους άλλους.

Και οι υπόλοιποι του ΔΣ συμφωνούν. Είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι με τον Εφιάλτη των πρακτόρων τον Κλωνάρη.

Άραγε η ΠΟΕΠΠΠ τι έχει να πει γι αυτό;

Αύριο θα ζητηθεί από τον κ. «δεύτερη αίτηση» να λάβει μέρος σε δράσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς άλλους συναδέλφους ή σε απεργίες της ΠΟΕΠΠΠ.

Έχετε την εντύπωση ότι θα συμμετάσχει ο κ. «δεύτερη αίτηση»;

Για ποιο λόγο; Για να τον πουλήσουν και πάλι;

Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να στερήσετε το δικαίωμα στον συνάδελφο που εισπράττει σήμερα λογαριασμούς ΔΕΚΟ να συνεχίσει και αύριο;

Μπορείτε να αποκλείσετε τον «δεύτερο» γείτονα επειδή έκανε αίτηση αργότερα από τον «πρώτο»;

Ε λοιπόν σας λέω ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

Δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε στους πράκτορες σαν να είναι πρόβατα

Δεν μπορείτε πλέον να αποφασίζεται για το μέλλον τους.

Τέτοιου είδους κινήσεις λοιπόν διχάζουν τον κλάδο.

Γιατί προσπαθείτε να διαλύσετε τον κλάδο;

Γιατί θέλετε τους πράκτορες διαιρεμένους;

Τι άλλο μας ετοιμάζετε;

Επειδή είμαι σίγουρος ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του ΣΕΠΠΠ παρασύρθηκαν σε τέτοιες διχαστικές αποφάσεις και θέσεις τύπου Κλωνάρη τους καλώ άμεσα να επαναφέρουν τους κανόνες λειτουργίας του ΣΕΠΠΠ σε πραγματικά συνεταιριστική βάση.

Άλλωστε ο ΣΕΠΠΠ δεν είναι κτήμα κανενός

Δεν δημιουργήθηκε για την ελίτ των πρακτόρων.

Δημιουργήθηκε για όλους τους πράκτορες.

ΟΛΟΥΣ τους πράκτορες.

Χωρίς αποκλεισμούς.

Για να προάγει την ενότητα του κλάδου.

Για να συμβάλει στην ευημερία των μελών του

Έτσι κ. Κλωνάρη;

Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Ακούς Κα Τσαμπαζλή;

Ακούτε κύριοι του ΔΣ;

Ακούτε κύριοι της ΠΟΕΠΠΠ;

Γιατί το πρόβλημα είναι και της ΠΟΕΠΠΠ.

Είναι κυρίως πρόβλημα της ΠΟΕΠΠΠ

Γιατί μπορεί σήμερα το πρόβλημα να αφορά λίγους πράκτορες, σε λίγο όμως θα αφορά την πλειοψηφία των πρακτόρων.

Τελικά μήπως είχαν δίκιο αυτοί που φώναζαν όταν γινόταν η συζήτηση για τις συμβάσεις; Μήπως είχαν δίκιο από τότε και για τον ΣΕΠΠΠ;